Koster og Læsø – siste gang på lang tid…

Dere husker sikkert at vi dro rett til Koster, et av våre virkelige favorittsteder å dra til. Her finner vi hvilepuls. Nå, også denne gangen, var det godt å komme hit, komme litt til hektene og finne roen etter de siste strabasiøse ukene før avreise. Det er ikke få ting, som har kommet på plass på relativt kort tid – listen inkluderer ny ledelse og nytt styre i designbedriften vår Kashmina, utfasing av både Martin og Monica fra bedriften, utleie av huset (inkludert pakke ned eget nips, få lagret møbler etc etc), samt utskiftninger i de to sokkelleilighetene, salg av to biler, montering av enormt mye nytt utstyr i båten, papirarbeid knyttet til forsikringer, Folkeregisteret og alt med NAV, og i det hele tatt å fase seg selv ut av et liv hjemme i Norge – og forberede seg mentalt på å forlate landet, kjær familie og kjære venner – for hele tre år.

Vel, etter 4-5 dager på Koster, hadde vi kommet oss godt på plass i båten, notert hva som var glemt, funnet mye som var for godt gjemt, og lært litt om å akseptere at livet går videre selv om man har glemt en ting eller fem… Alt i orden med andre ord 🙂 Ila oppholdet på Koster fikk vi tid til å fiske drøssevis av krabber – her er det mamma og pappa som fisker, Sanna sier hun liker best å se krabbene (streve rundt) i bøtta når de først er oppe.. så ingen barnevakt i den leken med andre ord…ha ha Vi fikk også testet den sammenleggbare sykkelen, som var helt super, vi fikk god tid på Naturumet (med såkalt “følebasseng” for barn – altså et saltvannsbasseng med lav vannstand, slik at man kan ta på dyrene; krabber, sjøpølser, eremittkreps, sjøanemoner etc), men (og dette ble poengtert) vi fikk nesten ikke spist NOEN is, i følge Sanna. Noe som var naturlig da Ekenäs sin eneste is-kiosk kun var oppe i helgen. Slett ingen dum åpningstid for oss, siden Sanna er i stand til å snakke (mase) om is i flere timer i strekk, uten stopp, hvis hun først får ferten av en mulig is…  😉

Vi fikk også litt hestekos, mens vi var på øya.. Fant en innhegning med nydelige shetlandsponnier ++ …og dro dit to ganger med diverse brød, frukt og grønt vi ikke fikk omsatt i båten.

IMG_9674-1
Kos med hest. Sanna har helt klart “arvet” mammas interesse for hest, og har allerede bestemt seg for å kjøpe sin egen bondegård. Der skal hun ha hest hund og høner, og dessuten en mann til å passe barna. Han skal ligne på mammas kompis Jørgen (“for han er så flink med barn”, ref Sanna) 😀

Utover ekspedisjoner, deilige måltider og masse sol, så fikk vi også kommet litt videre med båttekniske ting – det er fortsatt mye som ikke er helt på plass og vi sliter litt med navigasjonsinstrumentene, som ikke klarer å registrere blant annet riktig vindstyrke. Heller ikke riktig dybde vil den fange opp. Og heller ikke klokka går som den skal – men det er ikke så viktig da – nå som vi lever manjana banana-livet 😀 Ordner seg nok snart, alt dette, uansett.

Så onsdag kastet vi loss og dro sydover. Vi skulle langt – hele 93 nautiske mil (for de som ikke har noe forhold til det, så skulle vi seile i overkant av 170 km). Så vi startet tidlig, med vekkerklokka på 05. Ferie ass.. 😉 Sanna våknet raskt av motorlyden, så hun fikk også HELE etappen… først 4-5 timer ned til Kungshamn, for å fylle opp dieseltanken, og deretter 8-9 nye timer til, godt ned i Kattegat – til et annet av våre favorittsteder; Læsø.

Og FOR en følelse det var å komme inn i havn, etter en lang og slitsom dag, og bare se igjen dette nydelige stedet, med alle de kjære bryggene, krabbeplassen, den gigantiske lekeplassen, restaurantene, den utrolig hyggelige danske havnevakten – og ikke minst stranda… ååhhh den stranda…. ohlala… for oss som aldri har seilt lenger enn rundt omkring i Skagerak, så er Læsø vårt strandparadis.

IMG_9719-11
I Østerbyhavn på Læsø ligger havnen rett ved stranda, ca 20 skritt fra båten og du kunne stikke føttene ned i nydelig hvit og myk puddersand. Og i strandkanten kan man finne de vakreste skatter fra havet, alt fra kråkeboller til nydelige eremittkrepsehus… Sanna har en egen boks, med ulike rom, i lugaren sin, der hun samler slike skatter… den kommer nok til å bli full etterhvert 🙂

Late dager med strandliv, besøk hos den lokale fisk- og skalldyrsbutikken (Læsø er ikke bare kjent for saltet sitt – blant båtfolk er de minst like kjent for sine fiskefrikadeller og jomfruhummerhaler, som er perfekt strandsnack), sykkelturer, krabbefiske, skravling på brygga, vasking av båt utvendig og innvendig.. OG selvsagt en tur inn til Fædrelandet ridning, en stall syd på øya med islandshester, hvor vi bruker å låne en hest til Sanna. Vi får ta med oss hesten og gå vår helt egen tur, ned til sjøen – og det er “rett hyggligt” som danskene ville sagt (og deretter tatt seg en bayer!!) 😀 Denne stallen har også to hunder. ALTSÅ – vi ble helt forelsket i disse allerede i fjor. Som mange vet har vi lovet Sanna at hvis vi fortsatt har lyst, etter 3 år på jordomseiling, så skal vi kjøpe en familiehund når vi kommer hjem. Hun er så opptatt av dyr generelt og hund spesielt, så dette er musikk i hennes ører. Hmm hvis jeg ikke tar helt feil, fikk vi vel egentlig lagt inn en bestilling på en valp denne gangen – med levering 2021. Hjelp! 😮

 

IMG_0722
Himla gøy med hest da… Vi fikk leie en herlig liten kar, opprinnelig fra Island, og dro på tur. Vi lot oss nesten ikke merke med flue entouraget som fulgte oss tett 😉 Etter rideturen ble det kos med de nydelige hundene på gården. Det er en egen dansk versjon av Springer spaniel, for de som er hundeinteressert. Den er liten av vekst, vakker, har et elskverdig lynne og er en fin familiehund. Vi tror den ville vært perfekt som båthund også (om vi nå først skal ha en)..

Været, å herregud for et vær!!! Når din største utfordring er å få spist opp isen før den renner bort, ja da har du det ganske greit. Dagene på stranda har vært helt nydelig, Sanna og Monica fikk to hele dager og Sanna badet ca 1000 ganger. Vi har øvd mye på svømmetak – målet er å lære å svømme før vi kommer til Grand Canaria.

Siste kvelden booket vi bord på en restaurant vi oppdaget i fjor og som var helt storveis – Lyngfeldts Hotel og Restaurant. Fikk en helt vidunderlig aften, som ble avsluttet med iskalde drinker i solnedgang og en bitteliten feiring av at jordomseilingen var hele 1 uke gammel.


6 thoughts on “Koster og Læsø – siste gang på lang tid…

 1. Hej på dere
  Det var så kul att träffa på er på Läsø och höra om ert kommande (pågående!) äventyr.
  Du är en härlig person Monica, du vågar fråga och gå fram till vem som känns det som 😄👍 Jag är likadan, livet blir otroligt mycket skojigare då ju! ✌
  Så fascinerande och coolt att ni gör detta!!!
  Vi kommer följa er resa och alla fina bilder 😊
  Önskar er en fortsatt fin tur!!
  Hälsningar Carolin
  (i den lilla Nidelv26 som tack o lov inte hade barn som fått piggen från fjärsing i foten 😬)

  Like

  1. HEI Carolin 😄, så hyggelig å høre fra deg og tusen takk for snille ord!!! Og så gly at dere vil følg oss, er så hyggelig med sånne fine folk som dere, som man møter på veien 😄😄 Ønsker dere en nydelig sommer!! Varm hilsen fra Monica 😍

   Like

 2. Så flink du er til å skrive Monica!
  Der er så moro å følge dere!…leve litt gjennom dere.
  Vi er så spente på dette eventyret og kommer til å følge med så ofte vi kan, så veldig glad for så gode beskrivelser av opplevelsene dere har😊

  Hils og god tur videre.

  Liked by 1 person

 3. Hej på er! Men åh så härligt att följa er resa här! Du skriver så inspirerande och det är verkligen en fantastisk tur ni ska ger er ut på. Vi kommer följa er hela vägen, och gulliga fina Sanna som har blivit så stor! Vilken dröm för henne att få vara med om detta, tänk så coolt.
  Stor kram på er alla,
  Hanna

  Liked by 1 person

  1. Hei Hanna! Så hyggelig at du følger oss 😄😄😄 Og takk for snille ord, kjære du 🙏🏻 Sanna har akkurat fylt 5 nå og så langt virker hun å stortrives på tur 😍😍😍 Hilser tilbake og hils gjengen din fra alle oss

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s